7 idei pentru a lucra (si mai ales A TRAI) bine de acasa

Ai “putintica” rabdare cu tine si ceilalti. Defineste o agenda clara a zilei. Ia-ti timp pentru tine. Ai grija de spatiul tau de lucru. Stabileste limite in relatiile tale profesionale. Compenseaza izolarea sociala (partial). Pune-ti intrebari care te ajuta.

Ai “putintica” rabdare cu tine si ceilalti. Tocmai ai trecut printr-o schimbare brusca, impusa din exterior – nu ai ales tu sa lucrezi de acasa, ci ti s-a impus asta. In jurul tau este o pandemie, o situatie necunoscuta, in care lumea oscileaza intre a fi confuza sau anxioasa. Ritualurile tale s-au schimbat brutal, fortandu-te sa te adaptezi “de pe o zi pe alta”.
Este firesc sa iti timp si energie pentru a te adapta, orice tranzitie cere acest cost. Si la fel de firesc, sa te straduiesti sa fii mai ingaduitor cu ceilalti – si ei trec prin aceasta schimbare, le este poate frica de boala, de saracie, se simt mai singuri ca de obicei…

Defineste o agenda clara a zilei. Stii deja acest lucru, dar acum acest truism devine mai necesar ca niciodata. In aceste zile, in care limitele de timp s-au fluidizat vei simti ca “daca nu ai planul tau, cineva sigur te vainclude in planul sau”. Ai nevoie sa iti gasesti propriul mod in care sa alternezi timpul personal cu cel profesional; timpul de lucru cu pauzele (iar pauzele sa fie…pauze!). Minimal, stabileste o ora la care incepe programul tau de lucru si alta la care se termina, pentru ca altfel, sunt mari sanse sa nu se termine niciodata

Ia-ti timp pentru tine. In aceasta perioada, traim un paradox – suntem izolati social, dar mai aproape ca niciodata de cei cu care locuim. E foarte probabil sa te simti deja sufocat (poate niciodata nu ai petrecut atatea ore cu familia ta in spatiul limitat al locuintei tale). E firesc sa simti nevoia si de timp singur , folosit pentru a te “incarca” cu energie buna. Ai grija de corpul tau (si asa stai mult pe scaun..) – fa exercitii fizice acasa sau iesi la plimbare in limite tale de siguranta. Ai grija de emotiile tale si inconjoara-te de oameni pozitivi, de la care sa nu preie “nori de frica”. Ai grija de mintea ta, citeste carti cu mesaje pozitive si uita-te la filme care nu propaga violenta si anxietatea. Si nu in ultimul rand, ai grija de sufletul tau – mediteaza, roaga-te, fii recunoscator, iarta…

Ai grija de spatiul tau de lucru. Apartamentul tau s-a transformat intr-un birou, nu-i asa? Dar intr-un birou mult mai putin confortabil, pentru ca nu a fost gandit ca spatiu de lucru. Acasa probabil nu ai scaunul ergonomic de la birou sau lumina potrivita lucrului intens…Ia-ti timp pentru a-ti amenaja “coltul tau de lucru” potrivit, pentru ca altfel, spatele si ochii tai vor prtesta in curand..

Stabileste limite in relatiile tale profesionale. Profesional, stabileste limite de timp in care esti disponibil si defineste modul de comunicare (de exemplu, ceea ce este urgent va fi pe telefon, lucrurile obisnuite pe email). Izoleaza-te fonic, este dificil sa poti lucra cu Whatsapp care “bipaie” in continuu (pe langa copilul care oricum te intrerupe …neintrerupt). Managerii (sau subordonatii) tai probabil se simt anxiosi, simt ca “pierd” controlul si este posibil sa te sune mai des si sa dezvolte sisteme de raportare.
Daca inainte te mai vedeai cu colegii si in drum spre biroul tau, la sedinte sau la o cafea, acum este nevoie sa te conectezi cu ei “intentional” si programat (sa stabilesti din timp convorbiri telefonice/ intalniri online in care sa incluzi si “conversatia de cafea”).

Compenseaza izolarea sociala (partial). Chiar daca nu poti sa iesi cu prietenii la o cafea, poti organiza “o cafea” virtuala pe zoom (eu asa mi-am sarbatorit anul acest ziua de nastere, online ). Chiar daca parintii tai sunt departe, ii poti suna mai des sau le poti face mici surprize (ii poti trimite mamei un buchet de flori prin curier sau tatei o sticla de vin surpriza; cu cat mai dese aceste surprize, cu atat de eficiente). Chiar daca ai tai copii sunt departe de colegi, ii pot suna sau se pot juca online diverse jocuri.

Pune-ti intrebari care te ajuta. Este posibil sa nu ai foarte multe certitudini in aceasta perioada (de fapt, daca este sa fim onesti, viitorul este mai incert ca niciodata). Dar, cum traiesti aceasta perioada in esenta depinde de tine. Te poti intreba de pilda “Ce sta in puterea mea?” si “Cum pot folosi aceasta perioada ca o oportunitate?”. Si e posibil sa iti vina raspunsul – e o perioada in care te poti bucura mai mult de casa, de familie, de copii, de tine…poate ai invatat deja ceva nou despre tine in aceasta perioada, fie o competenta profesionala sau una personala – ti-ai invins, de exemplu, o teama sau ti-ai dat seama ca poti face lucruri de care nu te credeai in stare (in cazul meu, cursuri online si sa imi tund copiii ). Si chiar daca nu ai raspunsul, stai cu intrebarile si fii surprins de ce surprize placate iti poate aduce viata in perioada urmatoare…

Facebook
Twitter
LinkedIn