7 pasi catre noul meu loc de munca

7-pasi-catre-noul-meu-loc-de-munca

* articol aparut si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Ma intalnesc foarte des in ultimul timp cu persoane care tocmai si-au pierdut locul de munca in urma restructurarilor. Ma impresioneaza starea lor de spirit negativa, teama si anxietatea fata de un viitor pe care aproape ca nu si-l mai pot imagina.

Asa a luat nastere acest articol prin care va propun sa exploram 7 pasi utili in parcurgerea unei tranzitii profesionale:

  1. Porneste din interior. Aloca timp pentru a reflecta la ce se intampla cu tine, la ce simti si la ce gandesti despre tine acum. Raspunde la intrebarea: Ce inseamna pierderea/schimbarea locului de munca pentru tine? Cred ca raspunsul este foarte important, si el poate varia de la o tragedie, un esec la… o schimbare.

Atitudinea pe care o ai este hotaratoare in succesul sau insuccesul tau. Chiar daca nu o exprimi, tensiunea si nesiguranta se simt. Iar starile negative determina deseori respingerea, chiar in cazul unor competente profesionale deosebite. Este esential sa nu intri in cercul vicios in care devii din ce in ce mai putin increzator si, in consecinta, esti invitat la din ce in ce mai putine interviuri tocmai din cauza lipsei tale de entuziasm.

  1. Insista pe calitati/resurse. Identifica resursele si realizarile tale deosebite. Noteaza exemple si dovezi ale acestor succese. Obisnuieste-te sa vorbesti despre tine si despre ceea ce ai tu bun de oferit lumii. Acesta este de fapt interviul!

In plus, punctele tari te ajuta la negociere si te impiedica sa accepti oferte sub valoarea ta. Chiar daca nu mai ai un loc de munca de 3 luni, esti un profesionist valoros si meriti oportunitati pe masura!

  1. Redacteaza CV-ul intr-un mod persuasiv. In foarte multe cazuri, CV-ul reflecta doar o lista o responsabilitatilor, o sinteza a fisei postului. In acest caz, CV-ul este impersonal si nu exprima succesele si contributia ta.

Rolul CV-ului este de a atrage atentia si a obtine un interviu. Scopul tau este sa te diferentiezi din masa de CV-uri pe care intervievatorul o primeste zilnic si sa ii starnesti interesul. Adapteaza CV-ul la cerintele postului astfel incat intervievatorul sa gaseasca multe puncte comune intre tine si persoana dorita.

Astfel, CV-ul tau trebuie sa raspunda la intrebarea intervievatorului: “De ce esti tu cel mai bun candidat pentru compania mea, pentru postul meu si pentru echipa mea?”.

  1. Stii ce vrei. Aloca timp pentru a clarifica profilul postului dorit. Fii explicit in legatura cu tipul de responsabilitati dorite, tipul de companie, atmosfera si pachet salarial. Cu cat esti mai clar, cu atat ai mai multe sanse ca “si fortele universului sa te ajute in acest demers”. Nu-ti fie teama ca vei pierde oportunitati; stiind ce iti doresti, vei putea negocia mai eficient!
  2. Actioneaza simultan pe mai multe fronturi. In functie de postul pe care il cauti, sunt modalitati specifice. Insa o actiune concentrata are de obicei mai multe sanse. Astfel, fii reactiv – raspunde la anunturile din presa, de pe Internet sau de la agentiile de recurtare. Dar nu uita sa fi si pro-activ! Vorbeste tuturor despre postul ideal pe care ti-l doresti. Foloseste canale neconventionale cum ar fi status-ul de pe LinkedIn sau forumurile de discutii specializate.
  3. Ai rabdare si persevereza. Durata medie de a gasi un nou loc de munca este de 3-6 luni. Deci ai nevoie de rabdare! Nu te ingrijora daca nu primesti niciun telefon in prima luna, este o ocazie pentru tine sa dai tu mai multe telefoane!
  4. Opreste-te din cand in cand. Desi stresanta, perioada “dintre joburi” este o oportunitate de a te odihni. Poti sa petreci mai mult timp cu tine si sa descoperi ce iti doresti cu adevarat sa faci. Ai ragazul de a invata din aceasta experienta. Intrucat nimic nu este intamplator, te poti intreba acum “Ce pot sa invat despre mine din aceasta perioada? Cum pot sa parcurg mai bine aceasta tranzitie?”.

Acum pare extrem de stresant sa stai 3 luni fara un loc de munca. Daca schimbi perspectiva, in ansamblul carierei tale profesionale este o perioada mica de timp pe care probabil peste ani iti va starni zambetul.

Pierderea unui loc de munca poate fi extrem de neplacuta, mai ales daca nu noi am initiat-o. Ca orice criza, cred ca poate fi privita ca o oportunitate. Si este acum momentul si pentru alte intrebari, ca de exemplu:

“Ce imi doresc cu adevarat de la activitatea mea profesionala?”
sau
“Care este oportunitatea pentru mine din aceasta criza?”

Si puse corect, deseori aceste intrebari pot provoca raspunsuri interesante. Care pot varia de la “nu imi mai doresc un loc de munca ci vreau sa pornesc afacerea mea” sau “doresc sa imi schimb domeniul sau tipul de companie in care lucrez”.

Facebook
Twitter
LinkedIn