Acest articol te invita la un pas esential in demararea oricarui program de coaching sau dezvoltarea personala – descoperirea misiunii TALE personale! Sunt convinsa ca iti va lua mult mai mult decat parcurgerea articolului, sunt persoane care spun ca iti va lua toata viata, dar cred ca efortul va merita!
Ce este misiunea personala?
Misiunea personala este o sintagma folosita atat in lumea de afaceri (in special datorita lui Steven Covey) cat si in literatura (Paulo Coehlo in al sau “Alchimistul” popularizand, probabil excesiv, ideea de legenda personala).
Etimologic, cuvantul misiune are origini latine – missio insemna initial a trimite. Astfel, punctul comun intre misionarul crestin si reprezentantul unei misiuni diplomatice este acela care sunt “trimisi”, reprezinta o instanta superioara (divina, su dupa caz, statala).
In acest sens, misiunea ta personala sintetizeaza rolul tau pe acest Pamant, modul in care iti poti folosi cel mai bine, cel mai eficient si cel mai creativ darurile tale unice pentru care ai fost “trimis”. Pe scurt, defineste cine esti si care este scopul tau in viata.
De ce este importanta descoperirea misiunii personale?
Identificarea misiunii personale este o ocazie de a te “conecta” cu tine. Pentru a-l cita pe Steven Covey in cartea sa 7 Habits of Highly Effective People: “A scrie sau a revizui misiunea ta personala te va schimba profund deoarece te forteaza sa te gandesti atent si indelung la prioritatile tale si sa iti aliniezi comportamentul la credintele tale”.
Misiunea ta personala este un rezumat la ceea ce este important pentru tine, prioritatile tale, ce iti doresti sa obtii si ce iti doresti sa devii. Este o cale de a-ti asuma destinul si de a-l trai astfel incat actiunile tale sa fie sprijinite de ceea ce crezi in interiorul tau.
Astfel, misiunea ta personala iti aduce: claritate, directie si implinire!
Ce cuprinde misiunea personala?
Misiunea personala cuprinde minim trei elemente, care nu este neaparat necesar sa fie explicite.
Primul element, care constituie si fundatia misiunii personale sunt valorile, ceea ce este important pentru tine. Daca doresti detalii pe aceasta tema, te invit sa citesti articolul meu de saptamana trecuta.
Totodata misiunea personala cuprinde si actiunea – ce eforturi (sau obiective) iti propui sa faci si iti asumi pentru a-ti atinge prioritatile.
Ultimul element reprezinta nevoile la care raspunzi, sau care este contributia ta.
Cum se formuleaza misiunea personala?
Desigur, misiunea personala este personala si astfel profund subiectiva. Dar te-ar putea ajuta urmatoarele trei sugestii:
- Exprim-o in termeni afirmativi. In loc sa spui ceea ce nu iti doresti sau ceea ce nu esti, spune ceea ce esti sau ceea ce vrei sa devii.
- Misiunea ta trebuie sa arate prioritatile tale in viata si ceea ce iti doresti. Gandeste-te la actiuni, comportamente, obiceiuri speicifice in aceasta parte a vietii in urmatorii 3-5 ani.
- Adauga emotie. O misiune personala cu emotie aduce pasiune si inspiratie.
In redactarea misiunii, iti propun un exercitiu. Putin lugubru, recunosc, dar care cred ca te va ajuta. Imagineaza-ti ca esti la sfarsitul vietii. Ai trait o viata frumoasa si implinita. Copiii si nepotii tai se pregatesc sa iti scrie piatra funerara. Si, de data aceasta o pot face in 3-5 fraze. Incepe asa: Aici odihneste un om care…”
Completarea iti apartine si iti poate aduce multe informatii despre viata pe care iti doresti sa o traiesti.
In concluzie, te intreb acum: “Care este misiunea TA personala?”
* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro