* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro
Cred ca orice demers de dezvoltare personala porneste de la aceasta intrebare fundamentala: Cine sunt eu?
Va propun astazi un instrument folosit in coaching si care ne poate ajuta in calatoria catre noi insine – matricea identitatii (identity matrix), apartinand lui Robert Dilts.
Mi-a placut aceasta abordare deoarece este “holistica”: nu suntem un singur EU, ci mult mai multe fatete ale acestei identitati.
Identitatea – o superpozitie de identitati
Robert Dilts se inspira evident din descoperirile fizicii cuantice legate de superpozitie. Fizica cuantica defineste superpozitia ca suma pozitiilor la care un corp se poate afla la un moment dat pana cand este observata. Daca ne gandim de exemplu la un electron, doar faptul ca noi il observam il “ingheata” intr-un punct; el se afla de fapt intr-o continua miscare.
La fel, identitatea este definita ca o superpozitie, o juxtapunere de ce am fost, suntem si am putea fi. Aceasta privire mai larga asupra identitatii este foarte utila in momentele de blocaj.
In impas, credem ca identitatea noastra este statica – ne identificam cu problema care ne tine pe loc si nu mai stim ce altceva am putea fi. Stiind ca avem “mai multe identitati”, ne putem privi dincolo de aceasta limita aparenta si merge mai departe.
Cine sunt eu sau… cine cred ca sunt eu?
Inainte de a raspunde la intrebarea “Cine sunt eu?”, va mai propun o diferentiere. Este important sa facem distinctia intre ceea ce suntem noi si ceea ce credem noi ca suntem. Asa cum “harta nu este teritoriul”, nici identitatea noastra nu se confunda cu conceptia noastra despre identitate.
In plus, modul in care ne percepem noi identitatea ne poate sustine sau limita dezvoltarea. De exemplu, daca ne identificam cu trecutul nostru, putem deveni usor prizonierii acestuia. Pe de alta parte, daca ne identificam cu potentialul nostru, uitandu-ne catre ce am putea deveni, este posibil sa ne auto-sustinem in demersurile noastre de crestere.
Primele doua raspunsuri
Pentru a ne largi cadrul de referinta, Robert Dilts ne propune 6 raspunsuri la intrebarea “Cine sunt eu?”.
Primul raspuns este: Esti cine esti deja si cine vrei sa fii. Acesta este nucleul tau cu care esti multumit. Esti suma succeselor tale si satisfactia pe care ele ti-au adus-o. Esti suma calitatilor tale. Esti ceea ce ai obtinut si ti-ai dorit atat de mult. Esti tu cu toate lucrurile tale bune.
Esti tu in momentele in care esti prezent, deschis sau atent. Esti tu cel care emana energie pozitiva. Esti tu atunci cand reusesti, cand esti din ce in ce mai bun fata de cel care ai fost.
Esti darul tau unic, pe care il stii doar tu…
Totodata, esti cine esti deja si cine nu vrei sa fii. Esti “umbra” ta. Identitatea ta inseamna si defectele tale, pe care uneori le recunosti, alteori nu…
Esti tu cel care uneori (se) minte, (se) tradeaza, (se) pierde. Esti tu cel care uneori te blochezi, esti tu care nu a realizat intotdeauna ce si-a propus, esti indoiala, esti neincredere, esti teama, esti furie.
Si ti-e greu sa te vezi asa. Esti si ceea ce crezi tu ca este inacceptabil despre tine si ceea ce te face sa te simti rusinat sau vinovat. Esti ambivalent, esti lumina si umbra in acelasi timp si fiind OM, nimic din ce este omenesc nu iti este strain…
Daca vrei sa afli mai multe raspunsuri la intrebarea “Cine sunt eu?”, articolul de saptamana viitoare va continua aceasta tema.