Ce sunt constelatiile sistemice?
A “face o constelatie” inseamna a alcatui o harta tri-dimensionala a unei teme, invitand membrii grupului sa ocupe diverse roluri din sistem. Prin pozitionarea lor si prin modul in care interactioneaza intre ei, acestia formeaza “constelatia sistemului”; arata legaturile vazute si nevazute dintre toate elementele sistemului.
Pentru a lucra o constelatie, o persoana (clientul) alege o tema pe care vrea sa lucreze, de exemplu, dificultati aparent inexplicabile in relatia de cuplu. Constelatorul are un dialog initial de clarificare a temei, bazat mai degraba pe date si evenimente, decat pe interpretarea persoanei asupra faptelor.
La invitatia constelatorului, clientul alege reprezentanti din public pentru persoane cheie (mama, tata, partener de cuplu, sef), concepte abstracte (iubirea, teama, vocea), evenimente (moartea, avortul, razboiul) etc. Reprezentantii vor simti anumite senzatii fizice sau emotii, se vor misca, vor relationa configurand o imagine sistemica a temei clientului. Pe parcurs, se pot exprima anumite fraze vindecatoare care pot ajuta la aparitia solutiei clientului.
In momentul in care toti reprezentantii vor simti ca s-a ajuns la o solutie, Constelatia se incheie. Reprezentantii vor fi scosi din “rol”; o parte a solutiei se poate simti pe moment iar o alta parte se va arata in timp, fiind vorba de o schimbare subtila, la nivelul sufletului (inconstientului).
Vom respecta regula confidentialitatii pe tot parcursul workshop-ului