Constelatii sistemice

Sesiuni de terapie sistemica destinate celor care isi doresc sa devina “prieteni” cu propriul inconstient si sa isi inteleaga mai bine sistemele de apartenenta (familia, organizatia, comunitatea). Sunt foarte utile pentru a gasi raspunsuri la teme “delicate” ale vietii noastre: provocari in sistemul de familie, repetia unor probleme de sanatate, financiare sau relationale.

raluca-mohanu-coach

Ce sunt constelatiile sistemice

A “face o constelatie” inseamna a alcatui o harta tri-dimensionala a unei teme, invitand membrii grupului sa ocupe diverse roluri din sistem. Prin pozitionarea lor si prin modul in care interactioneaza intre ei, acestia formeaza “constelatia sistemului”; arata legaturile vazute si nevazute dintre toate elementele sistemului.
Pentru a lucra o constelatie, o persoana (clientul) alege o tema pe care vrea sa lucreze, de exemplu, dificultati aparent inexplicabile in relatia de cuplu. Constelatorul are un dialog initial de clarificare a temei, bazat mai degraba pe date si evenimente, decat pe interpretarea persoanei asupra faptelor.
La invitatia constelatorului, clientul alege reprezentanti din public pentru persoane cheie (mama, tata, partener de cuplu, sef), concepte abstracte (iubirea, teama, vocea), evenimente (moartea, avortul, razboiul) etc. Reprezentantii vor simti anumite senzatii fizice sau emotii, se vor misca, vor relationa configurand o imagine sistemica a temei clientului. Pe parcurs, se pot exprima anumite fraze vindecatoare care pot ajuta la aparitia solutiei clientului.
In momentul in care toti reprezentantii vor simti ca s-a ajuns la o solutie, Constelatia se incheie. Reprezentantii vor fi scosi din “rol”; o parte a solutiei se poate simti pe moment iar o alta parte se va arata in timp, fiind vorba de o schimbare subtila, la nivelul sufletului (inconstientului).

 

Constelatiile Sistemice sunt o metoda de terapie sistemica inspirata de constelatiile de familie, metoda dezvoltata initial de catre Bert Hellinger.
Hellinger a studiat sistemul familial si a descoperit ca atunci cand “ordinea naturala” a familiei este incalcata, generatiile urmatoare resimt efecte negative. Familia este vazuta “ca un intreg”, dintr-o perspectiva “colectiva”, avand propriul sau set de reguli de dinamici subtile de interactiune care ii influenteaza pe toti membrii sai.
Lucrand cu oameni din diverse cultura, Hellinger a descoperit ca exista 3 legi funadamentale, pe care el le denumeste “ordinele iubirii” (orders of love):
1. Legea apartenentei – fiecare om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina, indiferent de alegerile personale facute.
2. Legea ordinii – fiecare om are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rangul nasterii – cel mare, cel mijlociu, cel mic).
3. Legea echilibrului – fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc; la randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.
Incalcarea acestor reguli perturba sistemul familial si poate influenta prin dezechilibre aparent inexblicabile generatiile intregi.

 

– te intalnesti pe tine cu bucurie, blandete si intelegere
– ai rabdare, calm si claritate in a-ti explora povestea de viata, asa cum a fost
– onorezi destinul familiei tale, din care si tu esti parte
– iti dai voie sa renunti la loialitati si angajamente nenecesare din viata ta
– gasesti solutii creative la ce te preocupa, venite nu doar din minte, ci si din inima
– iti largesti (sau iti schimbi) perspectiva asupra temelor tale de viata

 

Temele constelatiilor sunt alese de catre participanti, insa cateva teme tipice ar fi:
– conflicte repetate in cadrul sistemului tau familial (in relatia cu parintii, cu copiii)
– probleme ale relatiei de cuplu (dificulatatea de a atrage/mentine o relatie, dificultati sexuale, infertilitate, pierderi de sarcina, avorturi)
– “repetitii” in cadrul sistemului tau familial – persistenta trans-generationala a unor probleme de sanatate, financiare, dificultati relationale
– relatia ta cu succesul, dificultati care apar aparent inexplicabil in diverse sisteme din viata ta (la serviciu, cu prietenii etc)
– senzatii persistente de instrainare, epuizare, frica de success
– dolii neincheiate, morti premature, divorturi/despartiri dureroase care simti ca inca nu s-au “incheiat”
– somatizari, imbolnaviri aparent inexplicabile medical, care iti cauzeaza suferinta

Este pentru tine?

o Vrei sa traiesti usor, dincolo de anumite blocaje sau tipare inconstiente pe care observe ca le repeti?
o Vrei sa te eliberezi de ceea ce familia si societatea ti-au spus ca “trebuie” ?
o Uneori pur si simplu nu iti gasesti adevaratul loc?
o Simti uneori ca duci cu tine poveri care nu sunt ale tale?
o Ai inca parti din trecutul tau cu care nu te-ai impacat pe deplin?
o Vrei sa intelegi cine esti tu “dincolo de povestea ”pe care tu ti-o repeti sau pe care ti-au repetat-o altii?
o Esti pregatit sa stai in prezent si sa iti onorezi trecutul, pentru ca sa te poti sprijini si sustine cu el?
o Vrei sa iti dai voie sa iti creezi viitorul intr-un fel care te exprima pe tine, dorinta sufletului tau si nu conditionarile tale?

Ce spun clientii

Din perspectiva mea, in constelatii de familie Raluca isi arata adevarata maiestrie. Stie sa conduca procesul cu o impletire potrivita a fermitatii si compasiunii, reusind astfel sa puna in opera constelatii clarificatoare pentru participanti. Pentru mine, modul în care Raluca reuseste să „prinda” firul din ghemul vietii oamenilor si să il depene pentru binele acestora este extraordinar.

Romeo Cretu, Coach, trainer & Autor

Raluca este o constelatoare deosebit de empatica si armonizata cu clientul. Are o intuitie excelenta si o Prezenta foarte puternica. Imi place simtul umorului pe care il foloseste in facilitare!

Doru Curteanu, Facilitator constelatii organizationale

In constelatii, Prezenta Ralucai este un acordata ca un fin diapazon si atentia ei incorporeaza cu multa naturalete campul (atat grupul, cat si campul mai larg).
Apreciez abilitate ei de a conduce clientul si grupul in contact cu prezentul , folosind toate instrumentele din zona de mindfulness. Raluca are o intelegere foarte buna a dinamicilor de grup si este in mod natural acordata la nivelul subtil energetic al incaperii. Cred ca spiritualitatea este o component importanta din procesul Ralucai si e ceva ce personal apreciez mult la ea .
Prezenta Ralucai in mod natural inspira inscredere si transmite implicit – sunt aici, te poti baza pe mine.

Oana Tanase, Facilitator constelatii organizationale

Caldura, blandete, compasiune si spiritualitate intr-un loc in care te simti ca intr-o inima iubitoare. Si momente de revelatie cand te astepi mai putin. Toate se intampla la grupurile de lucru pe metoda constelatiilor cu Raluca. Recunoscatoare.

Catalina Azamfirei Marcu

Raluca, iti multumesc pentru ca ma ajuti sa cresc si sa fiu mai impacata cu mine.

Raluca Ciocan

Rezerva-ti locul la urmatorul eveniment
de Constelatii Sistemice

Lasa-ne adresa ta de e-mail pentru a-ti trimite toate detaliile legate de plata, disponibilitate locuri si calendarul sesiunilor urmatoare de constelatii sistemice