Cum ne dezvoltam inteligenta sau … inteligentele?

inteligenta

Citind titlul, v-ati putea gandi la exercitii de logica. Sau la teste de perspicacitate sau la teste de inteligenta. Deoarece cultural, suntem conditionati sa asociem inteligenta cu mintea, cu inteligenta cognitiva.

Si avem partial dreptate. Este tipul de inteligenta care ne ofera garantia succesului scolar si este foarte apreciat pe plan social.

A ne antrena mintea inseamna a studia sistematic si disciplinat. A invata. A citi. A ne informa. A ne antrena mereu “muschiul mintii” pentru a avea o minte deschisa si curioasa.

A invata implica a ne re-defini mereu “hartile mentale” prin care privim lumea. A ne pune sub semnul intrebarii presupunerile pe care pornim orice rationament. A ne mentine concentrarea pana la final, fara a ne lasa perturbati.

Dar pe langa inteligenta mintii, avem nevoie si de inteligenta inimii. Ca adulti, uitam deseori ca am cunoscut lumea mai intai prin simturi si relativ tarziu am invatat limbajul articulat. Iar primele experiente de viata sunt de fapt emotii puternice, coplesitoare, contradictorii…

Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala incepe cu relatia cu noi si implica intelegerea propriilor noastre emotii si exprimarea lor adecvata. “Antrenamentul emotional” implica si curajul de a ne accepta si a trai emotiile. De a nu le nega, de teama ca ne-ar putea coplesi. Sau de a nu ne confunda cu ele, pierzandu-ne…

Inteligenta emotionala are insa si o componenta sociala. Implica totodata o recunoasterea emotiilor celorlalti (empatia) si abilitatea de a gestiona relatii bune cu acestia.

Inteligenta fizica

Dar suntem si un corp (nu avem un corp, ci suntem un corp). Si avem si o inteligenta fizica. Inteligenta fizica se reflecta in modul in care avem grija de corpul nostru – ce hrana ii oferim, cum ne odihnim, ce activitate fizica facem. Iar daca nu ii acordam suficienta atentie (si dragoste), acesta ne va comunica acest lucru.

Iar pentru corp, cel mai simplu mod de comunicare este somatizarea. Somatizarea este modalitatea inteligenta a corpului de a arata ca avem nevoie sa ne mai dezvoltam inteligenta in acest domeniu. Si astfel, daca suntem tensionati, facem hiper-tensiune, daca “nu ne mai vedem capul de treburi”, suferim de migrene sau daca “nu mai putem inghiti o situatie” ne imbolnavim repetat de amigdalita…

Inteligenta spirituala

In corp, suntem si spirit. Inteligenta spirituala este legata de sensul vietii noastre, de a ne trai misiunea noastra personala. De a fi autentici si a ne exprima propriile valori.

Prin spirit, ne depasim granitele ego-ului si aflam raspunsul la modul in care putem contribui la binele comun. Aflam cum ne putem conecta la sistemele din jurul nostru (familie, societate, organizatii) si cum putem aduce o contributie pozitiva.

Cele 4 forme de inteligenta descrise mai sus sunt descrise detaliat de catre Stephen Covey in cartea “A 8-a treapta a intelepciunii – De la eficienta la maretie”. Fata de psihologii care anterior dezvoltasera mult mai multe tipuri de inteligente, Covey aduce un model simplu si clar, usor de pus in practica in viata de zi cu zi.

Acest model are avantajul unei abordari holistice. Ne ilustreaza ca fiinte complete, cu trup si suflet, cu minte si cu inima. Depaseste falsele dihotomii “trup versus spirit” si “ratiune versus sentiment”.

Deoarece “totul se leaga cu totul” – aceste tipuri de inteligenta se potenteaza reciproc. Iar acum nu ne mai ramane decat intrebarea, aparent simpla, din coaching:

Care este primul pas pe care il vei face maine pentru a-ti dezvolta inteligentele?

 

* articol aparut si  e portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn