Din nou despre misiunea personala

Fiind o o tema atat de importanta si despre care se vorbeste atat de putin, revin astazi cu 7 adnotari care pot fi utile in acest demers de dezoltare personala.

  1. Misiunea personala este … personala. Mai mult decat orice, este unica si reflecta calitatile unice pe care le avem. Doar tu iti poti descoperi misiunea ta personala, celalalt te poate acompania cel mult in aceasta calatorie.
  2. Misiunea personala este alegerea noastra. Ceea ce suntem si ceea ce vrem sa devenim reprezinta expresia alegerilor noastre. Si cel mai emotionant exemplu in acest sens mi se pare cel oferit de Viktor Frankl in cartea sa “Man’s search for meaning”.
personal

Frankl descrie exemplul detinutilor care desi in conditii grele, gaseau puterea sa ii consoleze pe altii sau sa imparta ultimele bucati de paine. Desigur, ne aminteste el, “nu erau multi. Dar faptul ca existau ne ofera suficiente dovezi ca unui om i se poate lua totul, dar nu si libertatea sa cea mai de pret – sa isi aleaga calea, sa isi aleaga atitudinea”. Iar daca intr-un lagar de concentrare erau oameni care puteau sa isi aleaga modul de a fi, ideea ca noi nu avem optiuni devine ridicola.

  1. Misiunea personala este creatoare. La fel cum Wayne Dyer exprima intentia, la fel misiunea personala “trebuie sa fie creatoare, altfel nimic nu ar ajunge sa existe. Fateta creativitatii intentioneaza sa va indreptati spre o creativitate continua, pentru a participa la crearea oricarui lucru asupra caruia va indreptati puterea intentiei.”
  2. Misiunea personala inseamna contributie. In mod aparent paradoxal, desi misiunea personala este individuala, atunci cand este bine conturata depaseste sfera unei singure persoane. Misiunea personala este radianta, si astfel un om congruent cu misiunea sa personala “imprastie” energie pozitiva si schimba in bine mediul din jurul sau.
  3. Misiunea personala este diferita de obiective. Sau dupa cum spune Andrei Plesu, “Majoritatea oamenilor tind sa creada ca un onorabil program de viata (intemeierea unei familii, realizarea profesionala, datoria fata de comunicate) are substanta necesara pentru a se constitui in sens de viata. Intrebarea cu privire la sensul vietii apare, in toata spectrala ei nuditate, deindata (si tocmai pentru ca) ti-ai indeplinit toate obiectivele”.

Este cazul oamenilor care aparent sunt realizati, dar abia dupa ce si-au atins tintele propuse, isi dau seama ca le lipseste ceva mai inalt.

  1. Cautarea misiunii personale nu are neaparat un final determinat in timp. Dar important este sa incepi – se spune ca daca nu ai un scop in viata, atunci scopul tau in viata este sa iti gasesti unul! Procesul poate continua toata viata, iar simplul faptul ca ai inceput sa cauti inseamna ca esti aproape de a gasi.
  2. In final o sugestie budista despre o posibila misiune personala.

La sfarsitul vietii, vei raspunde doar la doua intrebari:
Ai fost fericit?
I-ai facut pe altii sa fie fericiti?

* articol publicat  si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn