elogiul-simplitatii-2
* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Simplitatea incepe din interior!

Cum e in interior, asa e si in exterior… Modul in care este acum viata ta in exterior este o reflectie fidela a modului in care esti tu in interior. Daca viata ta este plina, ingramadita, ocupata, foarte posibil ca si in sufletul tau sa fie la fel de multa agitatie. Daca nu gasesti un moment de respiro, la fel de obosit se simte si sufletul tau. Uneori, pentru a acoperi si uita senzatia de “vid interior”, alegem sa ne “umplem” viata in exterior pana la refuz. Dar aceasta nu este o solutie, ci dimpotriva: pentru a trai simplu in “exterior” avem nevoie de o viata interioara simpla, clara, linistita. Si fiecare are Calea sa proprie de a “lucra cu sine”. Dar ea presupune timp si efort care poate fi concretizat in rugaciune, meditatie, lectura, plimbari in natura, cursuri de dezvoltare personala, a urma o terapie sau un proces de coaching… In drumul catre o viata simpla, cred ca aceste 3 abilitati te-ar putea ajuta:
  1. Sa inveti sa spui NU. Sa renunti la supra-adaptare, sa incetezi sa faci ceea ce crezi ca se asteapta altii de la tine. (vezi Cum sa spunem nu si Supra-adaptarea). Dupa cum spunea Jacques Salomé, sa treci de la “fidelitatea fata de celalalt la fidelitatea fata de sine”.
  2. “Single-task”. Intr-o era in care multitasking-ul (a putea face mai multe lucruri in acelasi timp) este rege poti incerca ceva diferit: sa faci un singur lucru! Dar sa iti concentrezi toata energia si atentia ta asupra acestui lucru si sa il faci foarte, foarte bine.
  3. Sa faci totul mai incet. Sa reduci ritmul. De exemplu, sa mananci mai incet, sa vorbesti mai rar, sa mergi mai incet (cu masina sau pe jos) sau lucrezi mai incet. Sa iti gasesti ritmul tau natural si sa nu ii mai lasi pe altii sa iti dicteze tempo-ul.

Simplitatea este… dificila!

Dorind sa iti simplifici viata, este posibil sa nu te simti confortabil la inceput, in primul rand pentru ca e ceva nou. Totodata, vei avea o reactie naturala de respingere a “sistemelor” tale, obisnuite cu un alt TU. Este posibil sa te simti putin confuz sau alteori vinovat, mai ales cand vei refuza oameni sau idei. Se poate ca anumiti oameni si oportunitati sa dispara din viata ta si poate ca pentru moment, vei simti ca nu mai ai atata siguranta. Prioritatile ti se vor schimba si te vei intreba cine esti si ce iti doresti sa fii si sa faci. Dar nu te alarma, este o reactie normala la orice schimbare. In coaching se spune ca pentru a deveni cel ce poti deveni, este nevoie sa renunti la cel care esti astazi. Daca esti interesat de o cale practica de a-ti simplifica activitatile, te invit sa citesti articolul de saptamana viitoare!