FAMILIA

familie-2

Familia – Cele 3 legi ale iubirii
A scrie astazi despre familie pare usor desuet; vorbim foarte rar despre familie, ne consideram complet diferiti de parinti iar dorinta de a “ne intemeia o familie” are un aer demodat.
Si totul pentru ca foarte putini dintre noi am avut parte de o familie in adevaratul sens al cuvantului – un mediu stabil si iubitor, in care sa crestem avand iubire neconditionata.
Constelatiile familiale sunt o metoda care reflecta poate cel mai bine importanta familiei in devenirea noastra. Bert Hellinger, cel care a conceput aceasta metoda de interventie terapeutica, sustine ca exista 3 legi (ordine) ale iubirii in familie:
1. Apartenenta
Toti membrii familiei au drept egal sa apartina sistemului familial.
Din pacate, in foarte multe familii sunt persoane “uitate”, excluse, despre care nu se vorbeste. Se spune ca fiecare familie are “secretul” sau care apasa inconstient pe umerii generatiilor viitoare pana va fi dezvaluit.
Copiii sunt de multe ori exclusi – copiii avortati (uitam ca au existat), copiii abandonati, copiii din alte relatii de cuplu, copiii dati catre adoptie, copiii morti a caror moarte a fost atat de dureroasa pentru parinti incat nu mai sunt amintiti. In cazul adultilor, fosti soti/sotii care nu mai sunt onorati, relatii de cuplu anterioare importante sunt desconsiderate, relatii extra-conjugale tinute secrete. La fel, familiile tind sa respinga pe oricine considerat nepotrivit: “ratatul”, “oaia neagra a familiei”, “copilul din flori”, homosexualul, alcoolicul, aventurierul, drogatul, cel care are probleme cu legea etc.
Dar paradoxul este ca de fiecare data cand excludem o persoana din sistem, ea isi va face simtita prezenta in destinul altei persoane din familie. Si astfel vom repeta destinul celor exclusi pentru a ne diminua vinovatia si a restabili echilibrul (de exemplu o fiica va deveni workalcoholica ca o misiune de fidelitate fata de mama alcoolica care a fost exclusa din familie).
2. Ordinea
Cei care se nasc primii sunt primii; parintii daruiesc si copiii primesc.
Intr-una din frazele vindecatoare din constelatiile familiale un parinte ii poate spune copilului “eu sunt mama ta si tu esti fiica mea; eu sunt mare si tu esti mica; eu daruiesc si tu primesti”.
Acest truism ne reaminteste de unde venim si faptul ca suntem conectati cu toti stramosii nostri prin fire invizibile de “loialitate de neam”. Pentru a fi echilibrati, avem nevoie a ne onoram predecesorii (ne amintim porunca “sa ii cinstesti pe tatal tau si pe mama ta”). Si nu este nevoie sa fim de acord cu toate alegerile lor sau cu comportamentul lor, ci sa nu ii judecam si sa le onoram destinul (destin de care este legat energetic si propriul nostru destin).
In multe familii din pacate, ordinea se tulbura. De exemplu, parintii nu isi pot asuma rolul de parinte (au propriile lor traume care ii impiedica sa poate darui copiilor siguranta si iubire). In acest caz, sistemul familial isi cauta si isi gaseste singur echilibrul; fie preia altcineva rolul de parinte (de exemplu rolul mamei este preluat de bunica) fie copilul “creste” si intra intr-un rol parental mult prea devreme, infantilizandu-si parintii.
In generatia mea, este clasicul caz de copil crescut la bunici pana la varsta de 7 ani, ceea ce aduce o rana de abandon a copilului si o confuzie in sistemul de familie (bunicii iau in fapt rolul parintilor in perioada cea mai importanta de crestere a copilului).
3. Echilibrul
O familie inseamna echilibrul intre a da si a primi, schimbul principal avand loc intre parinti si copii.
Parintii sunt primii, sunt cei mari si daruiesc, copiii sunt cei mici si primesc. Este important sa intelegem ca nu avem copii “ca sa aiba cine sa ne dea un pahar de apa la batranete” (un sistem de troc), ci pentru a “da un pahar de apa” urmatoarei generatii (asa cum noi am primit de la parinti, si copiii nostri primesc de la noi si vor darui copiilor lor).
Este tulburator sa constatam cat de rar copiii au curajul sa fie mai fericiti decat parintii lor, fiind de cele mai multe ori legati prin fire invizibile de loialitate la nefericirea generatiei anterioare.