Imi doresc

imi-doresc
* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro Imi doresc. Mi-ar placea. Vreau. Mi-as dori. Ce-ar fi daca… Cuvinte de inceput de an. Intr-un cuvant – dorinte!

La inceput de an ne exprimam dorinte

Si macar o data pe an, ne luam timp in a afla ce ne dorim cu adevarat. Si astfel (ne) dovedim ca suntem “vii”… Nu ne putem imagina starea de echilibru (pe care probabil ca ne-o dorim cu totii), fara acest pas esential – exprimarea propriilor dorinte! Dar uneori este dificil sa stim ce vrem. Pentru ca, probabil, nu am fost “invatati” acest lucru in copilarie. Prin educatie, am fost mai degraba indrumati sa satisfacem dorintele parintilor sau sa ne conformam cu asteptarile sociale decat sa ne descoperim. Aparent paradoxal, a exprima ce ne dorim, fie si in acest registru imaginar, ne poate bulversa. Doar ideea de a ne dori ceva care nu exista in prezent (si de aceea este “doar” dorinta) ne sperie. Pare prea mult, prea diferit de ceea ce am fost pana la un moment dat. Si ne sperie posibila reactie de frustrare in cazul in care “dorinta nu devine realitate”. De exemplu, atunci cand am doi copii in ingrijire si un serviciu sigur intr-o banca, a-mi exprima dorinta de a picta poate parea (si catalogat ca atare) “deplasat”, “egoist” sau… “iresponsabil”.

Dar dorinta NU este realitate

Deocamdata este “doar” o dorinta, ceva in ce ne-am dori (eventual, la un moment dat) sa ne transformam realitatea. In exemplul anterior, a avea dorinta de a picta nu inseamna a abandona cariera profesionala de pe o zi pe alta pentru a trai doar din pictura. Poate fi doar a recunoaste ca am acest vis si a ma intreba daca imi doresc sa fac ceva in acest sens. Din contra, daca o dorinta nesatisfacuta nu este recunoscuta devine si mai apasatoare. Aceasta este cea mai “nociva” si in timp devine frustare, tensiune, invidie si mult gust amar. In cazul anterior, pot ajunge sa fiu tensionat in fiecare zi la serviciu sau sa ma indispuna fiecare persoana din anturajul meu care a reusit sa isi tranforme pasiunea intr-o sursa de venit. Inchei aici, cu un manifest pentru dorintele anului 2010, apartinand lui Jacques Salomé: Orice dorinta are dreptul la existenta sa de dorinta, indiferent daca este indeplinita sau nu. Voi reveni saptamana viitoare, cu drumul de la dorinta la… realitate
Facebook
Twitter
LinkedIn