Cand e bine sa nu ascultam de parinti? sau despre mesajele parentale negative (I)
Te-ai spus probabil de multe ori ca “tu nu vei face niciodata ca mama” sau “nu vei spune niciodata ca tata”. Si totusi, de multe ori te te observi repetand scenarii familiare (si familiale).
In copilarie, fiecare din noi am primit de la parinti atat mesaje pozitive cat si mesaje negative pe care le-am preluat automat. Intrucat cele pozitive sunt binevenite si nu putem decat sa le apreciem si sa le onoram, in aceasta serie de articole ne vom ocupa de cele negative.
In analiza tranzactionala mesajele negative au numele de injonctiuni parentale si sunt interdictii formulate involuntar de catre parinti (sau figuri parentale importante, de exemplu bunicii) catre copii. Fiind repetate si implicite, sunt foarte puternice si avem nevoie de intreaga maturitate si forta a Adultilor pentru a le transforma.
Care sunt principalele mesaje parentale negative si cum le transformam?
1. Nu exista!
E important sa ne gandim la contextul nasterii noastre si sa ne intrebam in ce masura existent noastra a fost bine primita (constient si inconstient) de catre parinti. De exemplu, daca mama era prea tanara si nepregatita de aiba un copil, daca relatia dintre viitorii parinti nu era consolidata, daca situatia financiara era precara, este posibil sa existe acest mesaj. Este un mesaj foarte dificil de primit de catre copil, care isi simte insasi existenta pusa in pericol.
Ca Adulti, ne putem “da voie” sa existam deoarece existenta noastra apartine insasi Vietii, si nu parintilor nostri (de aceea, clasicul “eu te-am facut, eu te omor” este nu doar extrem de agresiv ci si incorect). Daca avem acest mesaj, ne ajuta sa ne dam voie “sa fim”, sa ne bucuram de a fi in Viata, sa ne gasim locul nostru pe Pamant.
2. Nu fi tu insuti!
Cel mai frecvent, parintii transmit acest mesaj legat de sexul copilului (unei fetite ii cer sa se comporte ca un baiat si invers). Acest mesaj creeaza multa confuzie in copil, care se vede nevoit sa isi respinga energia arhetipala feminina sau masculina (o fetita care poarta doar pantaloni si isi refuza toate semnele feminitatii sau un baiat caruia ii lipsesc complet forta, initiativa si curajul).
Ca Adulti, ne ajuta sa ne permitem sa ne bucuram de propriul gen si sa (re)descoperim calitatile specific (pentru femei, de exemplu deschiderea, delicatetea, capacitatea de a primi etc).
3. Nu fi copil!
Copiii unici sau fratele/sora cel mare primesc deseori acest mesaj, cu intentia de a deveni responsabili, autonomi si a creste “mai repede”. Daca am primit acest, ne-a fost “furata” o parte din copilarie, deoarece parintii nostri nu se simteau confortabili cu joaca si lipsa noastra de griji. Am realizat probabil multe, am muncit mult, insa deseori uitam sa ne bucuram de rezultatele efortului nostru…
Ca Adulti, este nevoie sa ne redescoperim Copilul Interior, acea parte din noi senina, jucausa, fara griji. Este cea mai creativa parte din noi, spontana si plina de energie. Si ii putem noi oferi acum momente de joaca si relaxare.
4. Nu creste!
Este mesajul cel mai frecvent adresat mezinului, care este mai mic, mai dragalas si … mai usor de influentat. Prin acest mesaj, mezinul este impiedicat sa creasca, sa isi assume responsabilitatea, sa se desprinda de familia de origine pentru a-si asuma o viata autonoma.
Daca suntem “eternului adolescent” sau suferim de sindromul Peter Pan, este poate momentul sa nu ne mai sperie maturizarea (si chiar imbatranirea) si sa ne bucuram de varsta noastra.
5. Nu reusi!
Uneori desi facem foarte mult efort sa obtinem ceva, ratam reusita in ultimul moment, ca si cum gasim modalitatea perfecta de a ne sabota succesul. De exemplu, ne pregatim pentru examen, invatam si ne imbolnavim cu o zi inainte ceea ce face ca rezultatul final sa nu fie cel asteptat…si totul aparent fara motiv, “o intamplare”.
Acest scenariu poate fi influentat de gelozia inconstienta a parintilor. De exemplu, un parinte care nu a putut sa isi urmeze visul de a absolvi o facultate, face aparent toate eforturile care acesta sa reuseasca la facultate, dar undeva, inconstient mai este o invidie inconstienta pe copil care i se transmite acestuia ca un mesaj de esec.
Daca suntem prizonierii acestui mesaj, ne putem da voie sa ne atingem obiectivele, sa finalizam ceea ce incepem si sa ne bucuram de fiecare mica realizare.
6. Nu fi important!
Se spune ca dupa frica de moarte, cea mai mare teama a oamenilor este aceea de a vorbi in public…Nu cred ca este valabil pentru toata lumea, dar cu siguranta are un sambure de adevar pentru aceia care au primit mesajul “Nu fi important”. Este o varianta a clasicului “Copiii trebuie vazuti, nu auziti” si multi dintre noi am primit acest mesaj nu doar acasa ci si la scoala…
Ca Adulti, avem nevoie sa “ne dam noua importanta” fara a deveni aroganti sau egocentrici. Sa acordam constient importanta sentimentelor, gandurilor, alegerilor noastre si in final … Vietii noastre.
Exista o veste buna si una mai putin buna. Voi incepe cu cea mai putin buna: aceste mesaje parentale negative implicite pot deveni Scenariul nostru de Viata, cu un puternic element de autosabotaj. Vestea buna este ca acum, fiind Adulti, ne putem schimba Scenariul de Viata.
Te astept sa afli cum iti poti schimba Scenariul de Viata la cursul deschis de sambata, 12 martie, “Cum ne (re)scriem Scenariul de Viata”. Daca te inscrii pana de Martisor, ai discount de early bird de 10%.
Ai detaliile aici http://steps4change.ro/2016/02/cum-ne-rescriem-scenariul-de-viata-sambata-12-martie-2016/.
Made with ❤ by MEDIAPHOTO
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.