Injonctiuni parentale

familie

Cand sa nu-i asculti pe mama si tatal tau (sau despre injonctiuni parentale) – II

Continui prezentarea celor mai importanta mesaje parentale negative – sa stim la ce este nevoie sa renuntam si sa nu transmitem mai departe copiilor nostri!

7. Nu simti!

“Emotiile sunt periculoase” sau “ne te lasa condus de emotii, gandeste rational”…Daca ai auzit suficient de des aceste mesaje este posibil sa fi avut mesajul “
Nu simti!”.

In fiecare familie exista emotii premise si altele “interzise”; de exemplu sunt familii in care nu ne bucuram niciodata “pentru ca viata e grea” sau in altele unde domneste o atmosfeta victoriana deoarece nu ne putem enerva niciodata. Si in timp, incepem sa manifestam alte emotii, inlocuim emotia interzisa cu cea permisa: de exemplu, multi baietei deoarece nu au voie sa planga “ca o fata”, se infurie atunci cand sunt de fapt tristi. La fel, multe fetite, deoarece trebuie sa fie “cuminti”, plang atunci cand de fapt sunt furioase.

Ca Adulti, ne putem da voie sa ne “imprietenim” cu emotiile noastre, care ne sunt mai degraba prieteni decat dusmani. Si o tema de studiu, mai intai la nivel mental si pe care o putem integra ulterior si la nivel emotional si corporal este cea a “inteligentei emotionale”. Cei care am fost straini de emotiile noastre, avem nevoie sa invatam sa ne numim emotiile, sa le recunoastem, sa le exprimam adecvat intretinand relatii armonioase cu ceilalti.

8. Nu fi apropiat!
Este un mesaj foarte apropiat cu “Nu simti”, cu accent pe interdictia de apropiere fizica. Este o injonctiune foarte frecventa in Romania, unde mesaje parentale ca “nu-l tine prea mult in brate, ca se rasfata” sau “lasa-l sa planga, ca se linisteste singur” se aplica frecvent bebelusilor.
Daca am primit acest mesaj in copilarie, la maturitate avem nevoie sa ne depasim aceasta rana de respingere si teama de intimitate. Cuvantul cheie aici este increderea, cum pot sa fiu deschis si vulnerabil fata de celalalt, cum pot sa ma apropii fizic si sufleteste de celalalt, depasindu-mi teama.

9. Nu gandi!

Uneori parintii sunt deranjati de intrebarile copilului si prefera sa il mentina “mic” si dependent de gandirea si deciziile lor. Acest mesaj negativ apare foarte des prin etichetari (“ce ai, parca esti prost”) si se intalneste si in gradinite si scoli. Un caz specific este cazul familiilor care au un secret, un tabu si atunci apare interdictia specifica (“nu te gandi la sex” sau “nu te gandi la bani”).

Una dintre cele mai importante resurse de care dispunem ca Adulti este gandirea, capacitatea de a rationa “cu propria noastra minte”, de a lua decizii autonome, de a ne gandi la solutii. La varsta maturitatii, este nevoie sa ne dam voie sa gandim asa cum credem noi, nu asa cum “trebuie” sau cum e “bine si frumos” din punct de vedere social.
10. Nu aparţine!
Unii am primit mesajul ca suntem diferiti – de la aspectul fizic pana la trasaturile de caracter, de parca nu am avea nimic in comun cu familia de origine – “nu stiu de unde ai ochii verzi”. Mai mult, ni se spune si ca semanam cu “oaia neagra” a familiei: “esti la fel ca tatal lui taica-tau, la fel de lenes”.

Un alt tip de mesaj, foarte intalnit in Romania este de a denigra spatiul de origine. De exemplu, “in Romania nu poti sa faci nimic, toti oamenii destepti au emigrat deja” ii induce copiluliu de mic un sentiment de confuzie si inradacinare.

La maturitate, ne ajuta sa ne recunoastem apartenenta la locul si la familia de origine, apreciind ce ne-au adus benefic in propria viata. Sa ne onoram familia, dandu-ne totodata voie sa devenim mai mult decat parintii nostri (ceea ce este in Legeea Firii).

11. Nu fi sanatos!

Este un mesaj pe care noi il primim deseori prin etichetare: “asa e el, un copil mai baolnavicios” sau “asa e ea, mai sensibila, mereu raceste”. Si, deseori este intarit prin comportamentul parintilor care (doar) atunci cand copilul este bolnav sunt foarte atenti cu copilul, in rest fiind ocupati si mai degraba absenti. Astfel, copilul intelege repede ca daca doreste atentie, este nevoie sa se imbolnaveasca si inconstientul sau rezolva repede…

Ca Adult, ne ajuta sa intelegem ca putem capta atentia celorlalti si prin starea de bine, de forta, de vitalitate si nu doar prin compasiune legata de afectiunile noastre.

12. Nu face nimic!

E ca si cum orice ai face e mai periculos decat a nu face nimic. E un mesaj care incurajeaza pasivitatea si de multe ori am auzit in copilarie mai degraba ce sa nu facem decat ce sa facem. Pentru cati dintre noi “NU!” a fost mesajul cel mai frecvent?!

Ca Adult, avem probabil deseori senzatia de “freeze” (de inghet) in fata unei probleme sau chiar daca ne gandim si incepem dievrse actiuni, nu o finalizam pe niciuna.

Exista o veste buna si una mai putin buna. Voi incepe cu cea mai putin buna: aceste mesaje parentale negative implicite pot deveni Scenariul nostru de Viata, cu un puternic element de autosabotaj. Vestea buna este ca acum, fiind Adulti, ne putem schimba Scenariul de Viata.

Te astept sa afli cum iti poti schimba Scenariul de Viata la cursul deschis de sambata, 12 martie, “Cum ne (re)scriem Scenariul de Viata”. Daca te inscrii pana de Martisor, ai discount de early bird de 10%. Ai detaliile aici http://steps4change.ro/2016/02/cum-ne-rescriem-scenariul-de-viata-sambata-12-martie-2016/.