Pandemia ne-a provocat la nivel relational, uneori mai subtil, alteori mai brutal. Si cu siguranta ne-a ajutat evoluam atat individual cat si impreuna. Acum, ca a mai trecut valtoarea initiala, merita sa reflectam la urmatoarele 7 teme reletionale:
- Relatia cu mine. Avand mai putin timp social si mai mult timp de stat in casa, ne-am petrecut multa vreme cu o persoana care nu nu este intotdeauna atat de draga si cunoscuta precum am crede – propria noastra persoana. Au fost moment cand introspectia a fost o bucurie, un cadou neasteptat. Dar si altele cand a fost greu si am fugit repede in Netflix, internet, mancare, alcool, munca…orice mai umplea din golul nostru interior. Ne-am dat poate seama cand de greu ne e sa “stam cu noi’…si poate am hotarat ca merita sa facem asta mai des!
- Frica. Furia. Acum confuzia. Au fost (si mai sunt) multe emotii colective “in aer” care ne influenteaza. Mai intai a fost negarea (“nu o sa vina virusul din China tocmai aici”), apoi a fost frica (“daca ma imbonavesc sau se imbolnaveste cineva drag?”). A escaladat furia. Este fascinant ca violentele din America au acest motto “I can’t breathe”; seamana foarte bine cu simptomul unei boli respiratorii…Acum suntem inca in confuzie, ceea ce deschide de fapt o multitudine de posibilitati in fata noastra (confuzia este locul de creativitate maxima); nu ne ramane decat sa o “punem la treaba”.
- Intimitate fortata. Am stat “inchisi” in casa cu oamenii cu care suntem cei mai aproape – de obicei parinti, copii, parteneri de cuplu. Au fost momente cand ne-am apropiat si mai mult – a fost frumos sa putem sta mai mult cu copilul dimineata si sa nu il zorim spre scoala, sa mancam la pranz cu iubitul sau sa stam toata ziua in pijama. Dar…a devenit uneori prea mult. Parca nu mai aveam timp si spatiu pentru noi, ne-am simtit uneori invadati de ceilalti. Am stat foarte mult in haine casa, uneori am uitat sa ne oferim noua si celorlaliti o imagine diferita. Am pierdut “misterul”, stiam tot despre ceilalti, nu mai aveam timpul personal si bucuria de a povesti seara “ce s-a mai intamplat” peste zi. Este nevoie sa “iesim din casa” acum pentru a-l redescoperi.
- Distanta Conceptul “distanta sociala” in sine creeaza blocaje relationale. A sta la distanta (de 2m), a purta masca, a-l vedea pe celalalt ca un potential “purtator de virus” (si in esenta periculos)…creeaza distanta, inclusiv distanta relationaka. Comunicarea doar prin telefon, whatsapp sau zoom inseamna ca putem ajunge la autenticitate, dar ca dureaza mai mult…Online accesam mai mult ratiunea, faptele si mai putin emotia, imaginatia si deloc corpul.
- Suprapunere de roluri Dincolo de ceea ce scriem pe Facebook J, parintii cu copii mici s-au simtit obositi, epuizati, tracasati. Au fost pe rand parinti, bucatari, gospodine sefe, frizeri, parteneri de joaca ai copiilor…Copiii au trebuit sa isi ia de la parinti toti stimulii relationali pe care de obicei ii luau de la colegi, educatoare/invatatoare/profesori, prieteni. Acest multi-tasking relational cu siguranta ne-a ajutat sa devenim mai flexibili insa ma indoiesc ca mai linistiti…Pare ca si parintii au multa nevoie de vacanta acum!
- Limite Muncind de acasa, limitele obinuite dintre spatiul profesional si cel personal s-au estompat (daca inainte cand plecam de la birou se incheia ziua de munca, acum biroul din sufragerie ramane pe loc, e mereu acolo si mereu mai e ceva de facut…). Mai mult limitele de timp s-au estompat – se pare ca am muncit mai mult de acasa (chiar daca intr-un program mai flexibil). Am muncit si dimineata devreme si seara (cand aveam putina liniste sa ne concentram) si am avut multe interferente in timpul personal (telefoane, mesaje pe whatsapp seara sau in weekend la care a trebuit sa invatam sa spunem politicos NU.
- Siguranta Crizele ne pun fata in fata cu intrebarile fundamentale pe care de multe ori evitam sa ni le adresam. Pare ca aceasta pandemie a crescut nevoia de siguranta a oamenilor, deci probabil vom fi mai putin tentati ca acum sa divortam, sa ne separam, sa plecam de la locul de munca actual…Si stand in relatie, putem sa constientizam mai bine unde suntem, ce dam si ce primim de la celalalt si cum acea relatie ne ajuta (sau nu) sa evoluam. Pentru ca, nu-i asa, relatiile sunt “for a reason, for a season or for a lifetime” si acum este un moment bun sa discernem intre ele…