Riscul de a NU te schimba

Riscul-de-a-NU-te-schimba

* articol aparut si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Inaintea unor decizii majore in viata, apare deseori teama. Cum o sa fie? Daca nu reusesc? Ce se va intampla daca voi esua? Cum voi trai cu mine asa? Ce vor spune ceilalti?

Iar aceasta teama este fireasca si are rostul sau: ne poate mobiliza, ne poate ajuta sa luam in calcul anumite riscuri si sa depasim anumite obstacole.

Daca teama este coplesitoare, ne poate bloca

Si ne paralizeaza, iar pentru a ne schimba avem nevoie de momentul in care increderea incepe sa fie mai mare decat indoiala. Cunoastem cu totii persoane care doresc sa devina antreprenori de multi ani, dar nu o fac “pentru ca acum nu e momentul, in criza”. Sau cei care stau in relatii disfunctionale, discutand mereu despre o iminenta despartire dar care in continuare locuiesc impreuna.

Pentru a ne creste increderea in schimbare, o intrebare potrivita este: Ce se intampla daca nu te schimbi? Si din pacate, nu ne punem suficient de des aceasta intrebare, din cauza propriilor inertii.

Ce se intampla daca nu te schimbi? Cum vei fi daca vei continua la fel? Cum vei fi peste 5 ani daca vei fuma la fel de mult? Daca vei continua aceeasi relatie? Daca vei sta in acelasi loc de munca in care nu obtii satisfactii?

Punand ambele tipuri de intrebari, putem pune in balanta riscurile schimbarii cu riscurile “ramanerii pe loc”. In multe cazuri, riscul de a nu ne schimba poate fi mai mare decat cele mai negre scenarii ale schimbarii.

Inceputul este un lucru straniu. Vrem ca acesta sa se produca dar in acelasi timp ne temem de el. Inceputul provoaca teama pentru ca este momentul pentru un nou angajament.

Mai mult, inceputul arata ca s-a produs sfarsitul. Orice inceput este o radiografie sincera, uneori dura a vietii noastre intr-un anumit moment dat. Acceptand schimbarea, suntem nevoiti sa simtim si sfarsitul. Nu ne mai putem ascunde, nu ne mai poti minti…

Uneori asteptam prea mult sa fim pregatiti, uitand ca nu vom fi niciodata pregatiti pentru ceva nou, din simplul motiv ca nu am mai fost pana atunci in acea situatie. Si la inceput vom face greseli, vom fi stangaci, vom avea nostalgia trecutului, dar cel mai probabil, incet, incet, ne vom acomoda. Si poate cel mai important, ne vom misca, deoarece a ne schimba inseamna sa fim vii…

Facebook
Twitter
LinkedIn