* articol publicat si pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro
Articolul de astazi va propune o abordare care risca sa devina singulara, propunandu-va a reflecta la implinirea profesionala.
Suntem bombardati de sfaturi mai mult sau mai putin competente referitoare la CUM sa ne construim o cariera de succes (cum sa ne scriem un CV, cum sa ne prezentam la un interviu, cum sa ne “vindem mai bine”). Va invit ca inainte de a invata aceste tactici, de altfel utile, sa descoperim CE ne dorim cu adevarat in viata profesionala (si nu numai…), pentru a avea implinire, multumire, motivatie.
Astfel, primul pas este sa descoperim:
Ce sunt valorile?
Valorile sunt principiile pe care le consideri “normale”, firesti, pe care aproape ca nu le mai pui in discutie, considerand ca “asa trebuie sa fie”. Valorile sunt punctele tale de reper in functie de care iei, constient sau nu, deciziile personale si profesionale.
Dificultatea descoperirii valorilor este faptul ca nu “se vad”, sunt subintelese, si le putem descoperiri doar dand la o parte cu rabdare valul cu care iuresul de zi cu zi ne acopera.
Care sunt valorile tale?
Iti propun urmatorul exercitiu de investigare a valorilor tale, in contextul profesional.
Astfel, inarmeaza-te cu o foaie de hartie si un creion si scrie o lista lunga, fara a reflecta prea mult, cu toate raspunsurile la intrebarea:
Ce este cu adevarat important pentru tine in activitatea profesionala?
Te provoc sa ai minim 20 de raspunsuri. Iata cateva din lista mea, doar ca exemplu: autenticitate, contributie, libertate, competenta, invatare…
Evident, este esential sa fii sincer si sa raspunzi ceea ce crezi cu adevarat si nu ceea ce familia, societatea sau compania asteapta de la tine. Scrie ceea ce conteaza pentru tine acum, ceea ce astepti tu de la cariera ta in acest moment al vietii tale.
Reia lista si alege 5 care crezi ca sunt cele mai importante pentru tine. Este dificil dar cu siguranta poti discerne intre ceea ce ar fi frumos sa ai, dar te poti lipsi si elementele nenegociabile.
Respectand regula numarului 3, alege primele 3 si astel, ai cele “nucleul” de 3 valori importante pentru activitatea ta profesionala.
Cum te ajuta valorile tale in viata ta profesionala?
Acum stii deja principalele 3 valori ale tale. Stii ce este important pentru tine in cariera ta. Este o informatie extrem de importanta la care te invit sa reflectezi.
A stii ce iti doresti cu adevarat iti permite sa fii “congruent”, sa existe o coerenta intre ceea ce este in interiorul tau si ceea ce faci (activitatea profesionala). In acest caz, a munci devine o placere si o pasiune. Te poti identifica cu ceea ce faci si vei aduce “suflet” in activitatea ta.
Intrebarea fireasca este acum: In ce masura activitatea ta profesionala de acum este in concordanta cu valorile tale? In ce masura organizatia in care lucrezi are aceleasi valori cu tine? In ce masura compania ta iti sustine valorile tale? In ce masura activitatea ta te ajuta sa iti manifesti valorile?
De exemplu, daca esti o persoana pentru care stabilitatea si rigoarea sunt potrivite, s-ar putea ca un post de trainer part-time intr-o organizatie antreprenoriala sa nu fie locul potrivit pentru tine.
Daca raspunsul tau la intrebarile de mai sus este afirmativ, te felicit: se pare ca esti omul potrivit la locul (de munca) potrivit! In caz contrar, te provoc sa reflectezi la gradul tau de motivatie si satisfactie profesionala.
Dificultatea apare pentru ca uneori poti avea impresia ca valorile te tin pe loc. Intr-o lume a vitezei si a materialului, sa iti pui probleme ce vrei in loc sa te gandesti la criza poate parea un lux.
Nu cred ca este asa. Orice ne-socotire a valorilor personale se plateste scump. In timp, iti va scadea performanta sau vei depune extrem de mult efort pentru a te mentine la nivel mediu. Foarte probabil, te vei simti apatic, obosit si lipsit de motivatie. Mai mult corpul tau, un indicator intotdeauna sincer, iti va comunica prin ulcer, hipertensiune, migrene sau crize biliare ca poate a venit momentul unei schimbari…
Inchei aici, invitandu-te sa iti adresezi cat mai des intrebarea: Ce imi doresc cu adevat?